Vlastnosti nášho kakaa z Kostariky:
Kakao: Čistá 100 % kakaová hmota z kakaových bôbov v ceremoniálnej kvalite
Krajina pôvodu: Kostarika
Podoblasť: Upala
Odroda: Trinitario
Spracovanie: Pražené
Forma: Praktické tehličky 75g
Certifikácia: Fair Trade & Udržateľnosť
Chuť: Lesné ovocie, Citrusy, Kakao
O farmároch a pestovaní:
Tajomstvom plnej harmonickej chuti tohto kakaa sú kakaové bôby pestované na rodinnej farme v oblasti Upala na Kostarike. S farmárom Donom, ktorý sa s láskou a starostlivosťou o túto farmu stará, sme sa stretli a nadviazali spoluprácu priamo na jeho farme počas našej cesty po Kostarike vo februári 2022. Videli sme, ako ku každému stromu pristupuje s veľkou starostlivosťou a znalosťou. Pestovanie kakaa je pre neho rodinná tradícia, niektoré kakaovníky vysádzal ešte jeho starý otec. Čerstvé bôby putujú z farmy rovno na fermentáciu. Na tú starostlivo dohliada náš producent, ktorý drobných farmárov v oblasti Upala podporuje a spracováva ich kakao na pastu tej najvyššej kvality a bohatej chuti.
Bujná príroda a klíma Kostariky ponúkajú priam idylické prostredie na rast kakaa aj na jeho spracovanie po zbere, na fermentáciu a následné sušenie bôbov na slnku. Vôňa kvetov neskutočných tvarov a farieb, sviežosť čerstvého ovocia a citrusov, celoročne kvitnúce a plodiace stromy, zemitosť a sila kostarickej džungle... to všetko môžeme v tomto kostarickom kakau zakúsiť a vystopovať.
Vhodné použitie:
Toto kakao je vďaka mnohoročným skúsenostiam farmára fermentované a pražené s cieľom čo najviac rozvinúť jeho chuťový potenciál. Rovnako ako u všetkých našich ostatných kakaí je aj tu kladený maximálny dôraz na čistotu pri fermentácii a triedení. Keď sme na farme prvýkrát kakaovú pastu ochutnali, tak nás výsledok po pravde neskutočne prekvapil. Nemohli sme uveriť, že kakao je nesladené. Pre svoj vyvážený chuťový profil je okrem kakaových ceremónií obzvlášť vhodné na každodenné pitie a ako ranná alternatíva kávy alebo čaju.