Guatemala

Silné mayské ceremoniálne kakao z horskej permakultúrnej kakaovej farmy v Guatemale. S rešpektom pestované a starostlivo spracované tradičnými postupmi. Pražené na ohni a namleté medzi žulovými kameňmi.

Vlastnosti nášho kakaa z Guatemaly:

Kakao: Čistá 100 % kakaová hmota z kakaových bôbov pražených na ohni
Najčistejšia možná forma kakaa v ceremoniálnej kvalite

Krajina pôvodu: Guatemala

Podoblasť: Alta Verapaz

Odroda: Criollo

Spracovanie: Pražené aj raw varianty

Forma: Rôzne balenia: hoblinky, jeden kus (blok)

Certifikácia: Obnoviteľné pestovanie bez pesticídov a chemikálií

Chuť: Harmonická zemitá chuť s tónmi orechov


kakao_zteme_guatremala

O farmároch a pestovaní:

Naše guatemalské kakao pochádza z permakultúrnej farmy v pohorí Sierra de las Minas v Alta Vapez. Farma sa popri drobnej produkcii organického ovocia špecializuje na pestovanie a spracovanie rituálneho kakaa a jednodruhovej čokolády. Stromy rastú v tieni guatemalskej džungle a pôda je obhospodarovaná na princípoch permakultúry a udržateľného poľnohospodársko-lesníckeho hospodárstva. Kakao sa spracováva výhradne podľa tradičných postupov priamo na farme, všetko je spracované, pražené a mleté ručne. Takto sa kakaová pasta síce produkuje oveľa pracnejším spôsobom ako pri použití moderných technológií, pre farmárov je však prioritou, že farma dáva prácu ľuďom z niekoľkých okolitých dedín.

Kakao z permakultúrneho kakaovníkového lesa

Príbeh začal mladou rodinou, keď manželia Lauren a Veronika objavili takmer neúrodný pozemok na úpätí pohoria Sierra de las Minas. Teraz je tu hora pokrytá natívnymi rastlinami, kakaovníkmi, ovocnými stromami a kvetmi. Každým nákupom tohto kakaa im pomáhate udržiavať a rozvíjať projekt jedlého lesa a permakultúrneho agrolesníctva, návratu života do tejto časti krajiny, ktorému zasvätili svoj život, po rokoch produkovania kakaa.

Považujeme naše kakao za niečo, čo je posvätné a zároveň prináša potešenie. S kakaom zaobchádzame s rovnakou starostlivosťou, obozretnosťou a zámerom, aký dávame pôde a krajine, ktorá obklopuje naše kakaovníky. Veríme, že tak produkujeme kakao, ktoré dokáže inšpirovať k hodnotám, ktoré zdieľame, na liečenie, radosť a lásku. Namiesto použitia metód, ktoré zvyšujú výnos našich stromov s negatívnym dopadom na životné prostredie, obnovujeme prirodzené prostredie kakaovníkov. Nechávame stromy samé rásť a plodiť, a len v prípade potreby zasiahneme prirodzenými úpravami. Naše stromy sú pestované skôr zo semien ako zo štepov, čo znamená, že každý strom má svoje vlastné genetické zloženie a každý strom je iná „osobnosť“. Veríme, že toto je súčasť výroby kakaa tej najvyššej kvality. Aktívne sa tiež zaoberáme výberom, uchovávaním a pestovaním semien ohrozených druhov kakaa a chránime tak dedičstvo týchto stromov pred tým, aby bolo navždy stratené. Zamestnávame niekoľko pracovníkov z okolia a sme radi, že môžeme organizovať akcie pre ľudí, ktorí sa zamilovali do nášho kakaa a chcú spoznať miesto, odkiaľ pochádza, a dozvedieť sa, ako kakao pestujeme a spracovávame. Našou víziou je pokračovať v udržateľnom rozvoji a v budovaní eko-dediny a vzdelávacieho centra, ktoré sú benefitom pre krajinu, pre návštevníkov, obyvateľov a okolitú komunitu.“ (Laurent, majiteľ farmy)

Vhodné použitie:

Farma ponúka 4 druhy 100 % kakaa (ich vlastné triedenie/názvy): Ceremonial, Ancestral, Ritual, Raw.

Kakao Ceremonial (vo forme kusu kakaa)*

Kakao Criollo vo svojej najmenej spracovanej forme. Nahrubo mleté. Toto kakao poznáte z našej stálej ponuky (december, január)

Kakao Ancestral (vo forme hobliniek)*

Obsahuje menej tuku, asi 20 % tuku, je odstredené a má tiež silnejší účinok vďaka vyššiemu podielu účinných látok. Toto kakao je vhodné najmä na použitie pri kakaových ceremóniách.

Kakao Ritual (vo forme hobliniek)*

Zachováva sa v ňom plný, pôvodný obsah tuku a dlho sa melie, vďaka čomu je jemné. Plný obsah tuku (kakaového masla) ho robí ideálnym na prípravu domácej čokolády a ďalších dezertov.

Nepražené, v RAW kvalite.

Po celú dobu procesu spracovania aj pri fermentácii a sušení na slnku, bola kontrolovaná teplota, aby nepresiahla 42 °C.

*Forma (hoblinky alebo kus kakaa) nesúvisí so spôsobom spracovania jednotlivých druhov kakaa. Každé z týchto 4 druhov môže byť na záver nastrúhané do podoby hobliniek, alebo ponechané v podobe jedného kusu kakaa tak, ako kakaová pasta stuhla po finálnom mletí kakaových bôbov v kamenných mlynoch. Hoblinky ponúkajú praktickejšie a jednoduchšie použitie, forma jedného kusu kakaa zase ponúka pôžitok zo surovosti a krásnej štruktúry kakaovej hmoty.

tlacitko-do-eshopu