Recepty a tipy na prípravu kakaového nápoja
Spísali sme pre vás odporúčania a tipy na prípravu dokonalej šálky kakaa a naše najobľúbenejšie recepty. Príprava kakaa môže byť veľmi kreatívny proces. Naštudujte si základné postupy, nechajte sa inšpirovať a určite objavíte svoje vlastné kombinácie. ღ
Ako pripraviť tradičné, lahodné napenené ceremoniálne kakao
Koľko kakaa na jednu porciu
Každý sme inak citlivý, ale vo všeobecnosti odporúčame na šálku 200 ml:
- 10 - 20g: slabšia dávka ako alternatíva kávy alebo čaju
- 20 - 30g: stredná ceremoniálna dávka
- 30 - 50g silná ceremoniálna dávka
Stále viac z nás považuje kakao za vítanú alternatívu kávy alebo čaju pre vzácne chvíľky, kedy sa môžeme počas dňa zastaviť, či chvíle, keď potrebujeme podporiť náš kreatívny „flow“. Najväčšie benefity kakaa pocítite pri pravidelnej a vedomej konzumácii. ღ
Čím kakao dochutiť
- Korenie: škorica, kardamón, chilli, zázvor, kurkuma, aníz, muškátový oriešok… pridajte buď jeden druh alebo kombináciu
- Byliny: výborné byliny do kakaa sú: maca, lucuma, moringa, ashwagandha, shatawari,
- Medicinálne huby: prášok Reishi, Cordyceps
- Na dosladenie: agávový sirup, javorový sirup, kokosový cukor, kokosový nektár, med
- Pre jemnú a vláčnu chuť: pridajte trochu kokosového mlieka, lyžičku kokosového oleja, alebo rastlinné mlieko (ovsené, mandľové, ryžové) v ľubovoľnom pomere k vode. Nápoj môžete tiež pripraviť len z rastlinného mlieka, bez vody.
- Na ozdobenie posypte šálku kakaa jedlými kvetmi alebo práškom z okvetných lístkov ruže.
Tu sa otvára priestor na vašu kreativitu. Odporúčame tiež ochutnať čistú chuť nášho kakaa rozšľahaného iba vo vode, bez ďalších ingrediencií. A samozrejme, najlepšia voda na prípravu kakaa je pramenitá voda zo studničky.
Základný návod na prípravu kakaa
- Blok kakaa nakrájame nožom na menšie kúsky, aby sa dobre rozpustilo. Pre ľahšiu prípravu alebo na cesty vyskúšajte kakaové hoblinky z Guatemaly alebo kvapky z Peru. Ľahko odmeriate dávku a nebudete potrebovať dosku a nôž.
- Potrebné množstvo vložíme do hrnčeka alebo kanvičky, zalejeme horúcou vodou alebo rastlinným mliekom. Ideálna teplota vody je 70-80 °C, kakao sa krásne rozpustí. Kakao nevaríme. Aby sa zachovali cenné látky v kakau, voda by nemala presiahnuť 80 °C.
- Lahodné kakao má krémovú konzistenciu a je krásne napenené. Na našľahanie použite elektrický ručný penič mlieka (zoženiete v domácich potrebách alebo v IKEA) alebo obyčajnú nerezovú šľahaciu metličku. Kakao môžete tiež rozmixovať mixérom, najmä ak pripravujete viac porcií.
Tipy na tradičnú prípravu kakaa: v Strednej Amerike sa používa molinillo, ručná drevená habarka, ktorá je súčasťou našej sady pre ceremónie. Alebo vyskúšajte pôvodnú prípravu kakaa z dôb starých Mayov: našľahaného nápoja dosiahli dlhým prelievaním kakaa z misky do misky ღ
Kakaové recepty
Kakaový nápoj ako alternatíva kávy alebo čaju
Stále viac z nás považuje kakao za vítanú alternatívu kávy alebo čaju pre vzácne chvíľky, kedy sa môžeme počas dňa zastaviť, či chvíle, keď potrebujeme podporiť náš kreatívny „flow“. Najväčšie benefity kakaa pocítite pri pravidelnej a vedomej konzumácii. ღ
- 10 – 20 g kakaa
- 150 ml horúcej vody alebo rastlinného mlieka (70-80 °C)
- štipka škorice, kardamónu, zázvoru, kurkumy, vanilky (alebo kombinácie)
- lyžička medu alebo kokosového nektáru
Kakao vložte do hrnčeka, zalejte, pridajte korenie, doslaďte a dôkladne rozšľahajte pomocou ručného elektrického šľahača mlieka, aby sa vytvorila lahodná konzistencia a pena na povrchu. ღ
Kakaová masala
Čaj masala je tradičný indický nápoj z korenia a čierneho čaju. My si dovolíme prepojiť dve naše obľúbené tradície – indickú a mayskú a namiesto čierneho čaju pridáme do masaly rituálne kakao. Nápoj krásne zahreje a nabudí. Recepty uvádzame vždy na 1 šálku (porciu). Pokiaľ pripravujete pre viac ľudí, vynásobte suroviny počtom porcií.
- 20 g kakaa
- 250 ml rastlinného mlieka (ovsené, mandľové...)
- 2 tenké plátky čerstvého zázvoru
- 1/2 lyžičky škorice (prášok)
- kúsok muškátového orieška
- 2 klinčeky
- 1/2 lyžičky kardamónu (prášok) alebo 1 lyžičku semiačok
- na dosladenie: med, agávový sirup alebo kokosový cukor
Priveďte mlieko s korením do varu. Nechajte 10 min. lúhovať a korenie preceďte. Pokiaľ je to nutné, znovu ohrejte na max. 60 °C, pridajte kakao, poprípade oslaďte a premiešajte ručným šľahačom do napeneného nápoja. Pokiaľ s kakaom začínate, odporúčame náš set KAKAO ALCHEMY, kde sú všetky druhy kakaa a korenia pekne pohromade, práve pre takéto experimentovanie ღ
Recept na mayské ceremoniálne kakao
Pripravte si ceremoniálne kakao tak, ako ho tradične pili starí Mayovia...
.
- 30-50 g kakaa
- 150 ml vody 80°C
- štipka chilli
- 1/2 lyžičky škorice (prášok)
- váš zámer na ceremóniu
Dve hlavné ingrediencie na prípravu ceremoniálneho kakaa sú: kakao ceremoniálnej kvality a váš zámer, s ktorým kakao pripravujete a pijete. Mayovia tradične pridávali štipku chilli, ktoré má povzbudzujúci efekt a napomáha účinným látkam v kakau rýchlejšie sa vstrebať do tela.
Kakaový elixír pre ženy
Pravé kakao je veľmi blahodárne pre výživu ženského tela, srdca aj mysle, nervového systému. Vyskúšajte tento lahodný nápoj, kombináciu ajurvédskych ženských bylín a kakaa. V recepte nie je žiadne sladidlo, len prirodzene sladké mandľové mlieko. Ak máte práve svoj (cyklický) čas, a bažíte po sladkom, pridajte kokosový cukor alebo med a zaručene zabudnete na „hriešnu“ tabuľkovú čokoládu, ktorá zdraviu naozaj neprospieva. Na tento recept používame naše guatemalské kakao „Ritual“ vo forme hobliniek.
- 20 g kakaa (= 3 vrchovaté čajové lyžičky hobliniek)
- 200 ml mandľového mlieka
- 1/4 lyžičky škorice
- 1/4 lyžičky kurkumy
- 1/4 lyžičky shatavari
- 1/4 lyžičky ashwagandhy