História kakaa: od Olmékov, Mayov a Aztékov až po dnešnú čokoládu a 100 % kakao
Kakao v mayskej a aztéckej mytológii
Starí Mayovia verili, že kakao objavili bohovia vo vnútri hory, spolu s ďalšou posvätnou potravinou, kukuricou. Popol Vuh, mayský príbeh o stvorení rozpráva, ako bohyňa Ixmucané stvorila ľudí z kukurice a potom hrdina Hunahpú priniesol Mayom kakao a stal sa slnkom.
Aztécka tradícia rozpráva o Quetzalcoatlovi, operenom hadovi, ktorý vraj starešinom priniesol spirituálne učenie. Z neba, z miesta, kde žili bohovia, im zniesol dva dary: kakao a kukuricu a zároveň ich naučil, ako tieto rastliny pestovať. Kakao, Kukurica, Oheň a Voda boli pre Aztékov obzvlášť posvätné, pretože podľa tradície práve z nich bolo ľudstvo stvorené a boli ľuďom dané, aby ich pestovali a používali pre svoj ďalší rozvoj.
Lingvisticky slovo kakao pochádza z mayského slova „Kakaw“, což znamená matka kakaovník, a slovo čokoláda vzniklo z „chocol’ha“ (nápoj) . Sloveso „chokola’j“ znamená piť chocol’ha spoločne.
Kakao ako platidlo aj posvätný nápoj bohov
Kakao bolo cenené ako posvätný nápoj oveľa, oveľa skôr, než vznikla čokoláda ako ju poznáme dnes. Prvé civilizácie, u ktorej sú archeologicky doložené zmienky o kakau, boli starí Olmékovia na území dnešného Mexika pred 3 500 rokmi. Potom na túto tradíciu nadviazali Mayovia a Aztékovia. Môžeme sa len domnievať, ako Olmékovia, Mayovia a Aztékovia kakao vnímali a čo pre nich skutočne znamenalo, pretože v našej dnešnej spoločnosti a kultúre nemáme prirovnanie, nemáme žiadnu zdieľanú vec, ktorá by niesla podobnú dôležitosť a zároveň všestrannosť použitia ako kakao pre tieto staroveké kultúry. Isté je, že pre nich znamenalo mnoho. Na dochovaných umeleckých dielach nájdeme časté vyobrazenia, ako si dvaja bohovia vymieňajú kakao ako výraz dobrej vôle a priateľstva. Kakaovník bol vyobrazovaný ako strom, ktorý drží svet, nesie kvalitu stability, výživy a hojnosti. Kakao bolo v týchto civilizáciách po tisíce rokov považované za posvätné. Uctievali kakaového bôžika a kakao považovali za dar od bohov. Kakaové bôby (tradičné odrody Criollo) používali ako cennú komoditu pre výmenný obchod a dokonca ako platidlo, okrem vzácneho jadeitu a peria. Kakao bolo hodnotnou, posvätnou surovinou na prípravu rituálnych nápojov, elixírov. Bolo súčasťou kakaových ceremónií, svadobných rituálov, krstov a ďalších dôležitých udalostí. Pri ceremóniách bolo tiež používané namiesto rituálnej krvi alebo spolu s ňou. Bolo súčasťou života aj smrti. Bolo spájané s plodnosťou a dávalo sa ako vzácny dar pri narodení dieťaťa. Niektorí mayskí cisári boli pochovaní s nádobami kakaa po stranách okolo tela. Kakao, považované za „pokrm Bohov“ však nebolo zďaleka dostupné pre každého tak ako dnes. Kakaové nápoje boli výsadou len tej najvyššej vrstvy spoločnosti, šamanov (kňazov), cisára a jeho rodiny, hostí a hrdinov.
Recept na tradiční mayský kakaový elixír - Nápoj bohov
- 30 g kakaa (ceremoniálnej kvality)
- agávový sirup alebo med
- 150 ml vody
- štipka chilli prášku
- štipka vanilkového prášku
- všetky suroviny vyšľahajte do krémového napeneného nápoja
Mayovia tradične používali na výrobu kakaového nápoja čistú kakaovú hmotu (t.j. kakao je forme, akú ponúkame v našom e-shope), korenie (chilli, vanilku, kardamón), byliny a kvety. Nápoj zľahka osladili tak, aby stále dominovala silná chuť kakaa, bylín a korenia. Pri príprave zmiešali všetky suroviny s vodou a opakovaným prelievaním z jednej misky do druhej dosiahli krémový a napenený nápoj, ktorý bol servírovaný teplý alebo studený pri rituáloch, so zámerom liečenie a prepojenie s posvätnom. Táto tradícia je stále živá v niektorých domorodých amerických kultúrach ako dôležitá súčasť ceremónií.
Aztékovia, kultúra, ktorá historicky nadväzovala na tú mayskú, vraj pili kakao studené, nesladené, zahustené kukuričnou múkou, korenené chilli a vanilkou a sfarbené do červena achiotom.
Moderná história a vznik čokolády
Hovorí sa, že keď sa prví španielski dobyvatelia prirútili v roku 1519 do Mexika, Aztékovia sa domnievali, že sa vrátil Quetzalcoatl, mytologický operený had. A tak sa snažili vodca európskej výpravy, Hernanda Corteza, privítať a udobriť kakaovým nápojom. Cortez vraj však nebol chuťou hustého studeného horkého nápoja vôbec nadšený. Ale zaujali ho zlaté poháre, v ktorých sa kakao podávalo a fakt, ako je kakao tak cenené. Čoskoro si založil vlastnú kakaovú plantáž, vraj aby mu doslova rástli peniaze na strome. Conquistadori začali pridávať do horkého kakaového nápoja cukor, podávali ho teplý a v tejto podobe si kakaový nápoj aj jeho účinky rýchlo obľúbili. Vynašli tiež varešku na miešanie kakaa, molinillo (domorodé kultúry miešali kakao iba prelievaním medzi dvoma nádobami).
„Božský nápoj, ktorý zvyšuje odolnosť a bojuje proti únave. Šálka tohto vzácneho nápoja umožňuje byť celý deň bez jedla.“ (Hernando Cortéz).
V roku 1528 sa kakao dostalo zo Strednej Ameriky prvýkrát do Španielska a šírilo sa medzi elitou. Španieli si tajomstvo kakaa uchovávali pre seba takmer 100 rokov, počas ktorých vraj anglickí piráti, keď získali španielske lode naložené kakaovými bôbmi, často kakao vyhodili, pretože ho považovali za bezcenný náklad. Potom sa kakao začalo rýchlo šíriť Európou, stále iba v podobe nápoja. Do Anglicka sa dostalo zhruba v rovnakom čase ako čaj a káva. Bolo veľmi drahé, a to aj potom, čo sa káva a čaj stávali cenovo dostupnejšie pre širšie vrstvy obyvateľov. Prvý „Chocolate house“ bol otvorený v Londýne v roku 1657. Pôvodne tu bolo v ponuke kakao len ako nápoj. Táto horúca čokoláda bola vyššími vrstvami spoločnosti oslavovaná ako lahodný a zdravý nápoj a taktiež získala povesť afrodiziaka.
Exkluzivitu kakaa znížila priemyselná revolúcia, kedy sa stala produkcia kakaa efektívnejšia a jednoduchšia. V roku 1828 vynašiel holandský výrobca čokolády Van Houten metódu odtučnenia kakaa na prášok pomocou hydraulického lisu a tiež proces alkalizácie prášku. Táto technika výroby kakaového prášku sa v podstate používa dodnes. Tak začala nová éra veľkoplošnej produkcie lacnej čokolády. V roku 1867 prišla firma Nestlé s práškovým mliekom a v roku 1879 bola vyrobená prvá mliečna čokoláda, čo sa považuje za koniec posvätnej medicíny kakaa v Európe. Svetová spotreba kakaa stále rastie, teraz sa pohybuje okolo 4 milióna ton kakaových bôbov ročne. S rastúcou spotrebou je o to dôležitejšie dbať na zdroj kakaa a dávať prednosť kakau z etickej, ekologickej a udržateľnej produkcie.
Po roku 2000 a vo väčšej miere okolo roku 2012 sa začal šíriť v Európe nový globálny trend: návrat ku kakau ako k tradičnej medicíne a ako k posvätnej rastline a dopytu po tom najkvalitnejšom eticky a ekologicky pestovanom kakau, ktoré je používané na liečenie a ceremónie novými, súčasnými spôsobmi v rešpekte k pôvodným tradíciám a vedeniu.
A tak sa v roku 2020 narodil náš e-obchodík Kus Kakaa :)