Odrody kakaa

Odrody kakaovníka a ich špecifiká

Rozlišujeme štyri hlavné odrody kakaa: Forastero, Criollo, Trinitario,  Arriba National

odrudy_kakaa
© casadecampoliving 

Forastero

Forastero (v španielčine znamená „cudzinec“) je komerčne najrozšírenejšiou odrodou, tvorí až 85 % svetovej produkcie kakaa. Je to výnosná odroda odolná proti plesniam a chorobám a zároveň menej náročná na kvalitu pôdy. Pôvodne pochádza z oblasti Amazónie, dnes sa pestuje a šľachtí na plantážach mimo pôvodných miest výskytu po celom svete, prevažne v Západnej Afrike a Brazílii. Väčšina čokolády na európskom trhu pochádza práve z bôbov Forastero. Kakao z kvalitných výberových bôbov Forastero z Bali v ceremoniálnej kvalite nájdete aj v našej ponuke.

Criollo

Criollo (v španielčine znamená „pôvodný“) tvorí 5 % svetovej produkcie kakaa. Je to citlivá, náchylná a menej výnosná prapôvodná odroda, ktorá nebýva nijak výrazne prešľachtená. Stromy sú menšieho vzrastu a struky menšie ako u Forastera. Vďaka svojej aromatickej, jemnej chuti je Criollo považované za prémiové kakao. Pestuje sa v Mexiku, Kolumbii, Peru, Guatemale, Venezuele. V našom obchodíku ponúkame kakao Criollo z dvoch krajín: Ceremoniálne kakao Criollo z PeruCeremoniálne kakao Criollo z Guatemaly.

Arriba National

Arriba Nacional je najchúlostivejšia odroda, má obzvlášť intenzívnu arómu a je považovaná za „jemné kakao“. Niekedy je Arriba považovaná za samostatnú odrodu kakaa, niekedy skôr za miestne označenie pre oblasť v Ekvádore, kde sa toto kakao výhradne pestuje a odkiaľ pochádza. Arriba je poddruh Forastera, ale s intenzívnejšou chuťou, chuťovo pripomína skôr Criollo s kvetinovou arómou. Presvedčte sa o jeho jedinečnej chuti sami, Ekvádorské ceremoniálne kakao Arriba National v top kvalite máme v našej stálej ponuke.

Trinitario

Trinitario tvorí 10 % svetovej produkcie. Vzniklo v 18. storočí na Trinidade skrížením Criolla a Forastera a má v sebe kombináciu pozitívnych vlastností oboch týchto odrôd. Rastlina je robustnejšia a odolnejšia ako Criollo a zároveň má pomerne aromatickú chuť. V našom obchodíku si môžete objednať Ceremoniálne kakao odrody Trinitario z Kostariky.

Ďalšie pododrody

Okrem týchto hlavných 4 odrôd má kakao desiatky či stovky ďalších odrôd a pododrôd. Hovorí sa, že je „promiskuitné“, odrody sa medzi sebou rady krížia. Všeobecne platí, že tradičné, pôvodné odrody kakaa sú relatívne citlivé na klímu a kvalitu pôdy a sú menej odolné voči chorobám, preto je dnes trend šľachtiť stále viac odolnejšie a výnosnejšie odrody, ktoré sú vďaka pestovaniu na monokultúrnych plantážach extrémne náročné na zavlažovanie, čo v kombinácii s veľkými dávkami umelých hnojív trvalo poškodzuje pôdu a okolitú krajinu. Voľba je na nás, ktorí kakao konzumujeme, či budeme tento priemysel s lacným kakaom podporovať alebo či dáme prednosť kvalitnému kakau z overených zdrojov - od farmárov, ktorí svojím spôsobom produkcie krajine a zemi niečo vracajú miesto toho, aby len brali (viac o udržateľnom pestovaní kakaa sa dozviete v našom článku Kuskaaa - farma Guatemala)