-
Kakao pod mikroskopom: čo obsahuje a prečo je zdraviu prospešné
Kakao obsahuje veľa cenných látok, zaraďte ho do svojho jedálnička, pretože:
- Má vysoký obsah antioxidantov (viac ako lesné ovocie alebo zelený čaj!)
- Dodáva telu dôležité minerály (železo, zinok, meď, horčík, vápnik, draslík)
- Je bohaté na zdravé tuky
- Má stimulujúce, energetizačné a harmonizačné účinky
- Podporuje koncentráciu a kreativitu
- Pôsobí ako prírodné antidepresívum
- Pôsobí afrodiziakálne
- Môže zmierňovať príznaky PMS a menštruačné bolesti
- Stimuluje prúdenie krvi
- Znižuje vysoký krvný tlak
- Vďaka vysokému obsahu horčíka uvoľňuje napätie vo svaloch
Popis: Theobromín/Anandamid/Serotonín
Anandamid „molekula blaženosti“
Názov pochádza zo sanskrtu, kde slovo ananda znamená blaženosť. Anandamid sa v tele (v mozgu) prirodzene vytvára pri dychových technikách (jóga, Wim Hof) a pri fyzickom aeróbnom cvičení, spôsobuje napríklad ten extatický pocit po dlhom behu známy ako „runners high“. Kakao je snáď jediná potravina, ktorá endogénny kanabinoid anandamid obsahuje a môže ho telu dodávať. Anandamid pôsobí proti depresiám, podporuje pocity šťastia a eufórie, tvorbu nervových buniek, pamäť, ovplyvňuje vnímanie bolesti a podporuje chuť do jedla. Anandamid je prvý z endokanabinoidov, ktorý bol v roku 1992 popísaný a pomenovaný, za prispenia českého chemika Lumíra Hanuša.
Thebromín
Theobromín je horký alkaloid zodpovedný za stimulačné účinky kakaa. V našom kakau ceremoniálnej kvality je obsiahnutý vo väčších koncentráciách, v menšej miere sa vyskytuje napríklad aj v týchto rastlinách: guarana, yerba maté, wayusa. Po strome kakaovníka (Theobroma cacao) nesie aj meno. Molekulárne je podobný kofeínu (chemicky patrí do rovnakej triedy metylxantínov). Aj kakao obsahuje kofeín, ale v malom množstve. Theobromín má jemne stimulačné a uzemňujúce účinky, no na rozdiel od kofeínu má dlhšie trvajúci a jemnejší efekt, bez prudkého vrcholu a poklesu. Uvádza sa, že jeho stimulačné účinky sú v porovnaní s kofeínom štvrtinové. Na energetickej úrovni kakao otvára srdce a prehlbuje pocity vďačnosti, lásky, blaženosti. Na fyzickej úrovni tento proces podporuje práve theobromín. Stimuluje kardiovaskulárny systém (na rozdiel od kofeínu, ktorý stimuluje nervový systém). Rozširuje cievy a zvyšuje tak prietok krvi až o 30 %, čo zlepšuje vstrebávanie ďalších hodnotných látok a živín, ktoré sú v kakau výrazne obsiahnuté. Preto sa tiež odporúča kombinovať kakao s ďalšími bylinami, aktívnymi hubami a superpotravinami, telo z nich má ešte väčší úžitok. Theobromín silne aktivuje srdce a telo, uvoľňuje svaly a vytvára tak prostredie na transformáciu (zvlášť pri dávkach 30-40 g kakaa, ktoré sa používajú pri ceremóniách). Rozširuje aj priedušky a pomáha tak pri akútnych virózach i chronických dýchacích ťažkostiach (astma). Stimuluje niektoré časti nervovej sústavy, podporuje sústredenie, koncentráciu a zároveň pocity pokoja a pohody.
Vysoký obsah antioxidantov
Kakao má jednu z najvyšších hodnôt na stupnici ORAC, ktorá sa používa na meranie obsahu antioxidantov v potravinách. Je priamo nabité antioxidantmi. Patria medzi ne aj flavonoly, vďaka ktorým má kakao horkú chuť. Kakao chráni naše srdce a kardiovaskulárny systém. Je dobré pre pružnosť našich krvných ciev a zvyšuje prietok krvi v celom tele vrátane nášho mozgu.
Bohaté na minerály
Kakao obsahuje široké spektrum minerálov zásadných pre naše plné zdravie: horčík, železo, draslík, zinok, meď, vápnik, selén, fosfor, mangán a síru. Horčík, alkalický minerál dôležitý pre detoxikáciu, potrebuje každá naša bunka, a všeobecne je najviac nedostatkovým minerálom, najmä u žien. Žiadna iná potravina neobsahuje toľko horčíka ako čisté kakao. Podporuje naše srdce, uvoľňuje svaly a stimuluje mozgové funkcie. Síra, tiež v kakau hojne obsiahnutá, podporuje tvorbu a obnovu kolagénu a keratínu (zdravý rast vlasov, nechtov a koži).
Kakaové maslo - zdroj zdravých tukov
Zhruba 50 % hmotnosti kakaovej hmoty tvorí kakaové maslo, ktoré je pre naše telo zdrojom zdravých tukov. Mnohé živiny, aby sa mohli v tele dobre vstrebať, sa potrebujú viazať na tieto tuky. Preto je tak zásadný rozdiel medzi kakaovým práškom, kde je kakaové maslo oddelené a kusom ceremoniálneho kakaa, ktoré je veľmi komplexnou potravinou.
Pozitívny vplyv na sústredenie a kreativitu
Kakao má pozitívny vplyv na našu náladu a na funkciu nášho mozgu, znižuje stres, zvyšuje naše sústredenie, energiu a dostáva nás do tvorivého „flow“. Zvyšuje naše libido, eliminuje stavy úzkosti a môže byť dobrým pomocníkom aj pri stavoch depresie.