Biohacking & veda

História využívania kakaa pre jeho účinky

Kakao a jeho konzumácia sa historicky datujú do dôb dávnych Olmékov a Mayov, pôvodné slovo „kakaw“ dnes teda „kakao“ je jedno z najstarších slov na svete, ktoré sa používajú dodnes. Odhaduje sa, že je cca 15 000 rokov staré. Na západ kakao priviezol až v 16. stor. Hernando Cortes, dobyvateľ Mexika, v ktorom vládol Montezuma. O Montezumovi bolo známe, že vypil 50 šálok kakaa denne. V tej dobe sa kakao konzumovalo takmer výhradne ako nápoj a Cortes ho následne prvýkrát previezol cez Atlantik.

Pre pôvodných obyvateľov Ameriky bolo kakao posvätná a cenená surovina, natoľko že ho dokonca používali ako platidlo.

Hlavné prospešné látky obsiahnuté v kakau

Celé bohatstvo kakaa sa skrýva v kakaovom bôbe, ktorý je v čerstvom stave po odtrhnutí purpurovo fialový a podľa nás chutný aj napriek intenzívne horkej a zvieravej chuti. V kakaových sadoch sa pri prehliadkach s farmármi na čerstvé bôby vždy tešíme a často potom po zvyšok dňa nemáme potrebu výdatného jedla.

Podľa vedeckých analýz je kakaový bôb jeden z najlepších zdrojov antioxidantov bežne dostupných v prírode. Obsahuje napr. 15x viac antioxidantov ako lesné čučoriedky, 20x viac antioxidantov ako zelený čaj, 30x viac antioxidantov ako červené víno. Dnes je známe že kakao je výnimočný doplnok stravy pre dlhovekosť a prevenciu srdcových chorôb a iných problémov s centrálnou nervovou sústavou (CNS).

Prvky obsiahnuté v kakau a tmavej čokoláde

  • Horčík: Podporuje výkonnosť, účinný pri uvoľňovaní stresu a relaxácii
  • Železo: Prvok potrebný pre rast a vývoj tela
  • Mangán: Pomáha pri tvorbe spojivových tkanív, kostí. Mangán je nevyhnutný aj pre normálne fungovanie mozgu a nervov
  • Chróm: dôležitý pre tvorbu krvi a stálu hladinu cukru v krvi.
  • Fosfor: má zásadnú funkciu pri tvorbe kostného tkaniva a zubov
  • Zinok: nenahraditeľný prvok pre normálne fungovanie ľudského tela, ako imunitného systému, hojenie rán, zrážanlivosť krvi, zdravie štítnej žľazy. Je nenahraditeľný pre kvalitu spermií, pri tehotenstve a vývoji plodu a dospievaní
  • Meď: prispieva k zdravému nervovému systému a krvnému riečisku
  • Vápnik: základný stavebný kameň kostí
  • Draslík: reguluje srdečné funkcie, pomáha ku správnej funkcii svalov a nervov
  • Selén: je silný antioxidant, znižuje riziko rakoviny a srdcových chorôb, posilňuje imunitný systém, pomáha pri astme

Theobromín a jeho bratranec kofeín

Blahodarné účinky kakaa boli tradične prisudzované najmä vysokému obsahu antioxidantov, dnes tiež vieme, že veľmi významný je aj psychoaktívny efekt kakaa vďaka obsiahnutým metylxantínom, teda konkrétne kofeínu a theobromínu. Tieto dve látky obsiahnuté v kakau a najmä fakt že theobromín je zastúpený v kakau ďaleko viac ako kofeín stojí za niekoľkými benefity, ktoré konzumácia kakaa prináša.

kofein a theobromin chemicke vzorce

Konzumácia theobromínu je pre človeka úplne bezpečná, na rozdiel od niektorých iných cicavcov, ako napr. u psov, pre ktorých je výslovne nebezpečná. Theobromín má v ľudskom tele aj menej nežiaducich účinkov ako kofeín.

Pozoruhodný pokrok počas posledných desaťročí umožnil pochopiť niektoré molekulárne mechanizmy, ktoré stoja za preukázanými zdravotnými prínosmi konzumácie kakaa. Okrem vysokého obsahu antioxidantov, poukazujú jasné dôkazy na to, že theobromín má významné pozitívne účinky na ľudské zdravie a kvalitu života. Nedávne štúdie zdôraznili potenciál theobromínu, ktorý môže pôsobiť ako protinádorová, protizápalová alebo kardiovaskulárna ochranná molekula bez nežiaducich vedľajších účinkov opísaných u kofeínu. Hlavnými mechanizmami účinku theobromínu sú inhibícia fosfodiesterázy a blokovanie adenozínových receptorov, je však zaujímavé, že vykazuje aj ďalšie dôležité účinky nezávislé na adenozínových receptoroch, ako je zníženie bunkového oxidačného stresu. V tomto zmysle by theobromín mohol byť považovaný za bezpečnú a prirodzenú alternatívu pri liečbe niektorých ochorení a môže slúžiť ako hlavná zlúčenina pre vývoj nových liekov.

Ostatné prospešné látky v kakau

  • Vitamíny: vitamín A, vitamín B, vitamín  B1 - thiamín, vitamín B2 - riboflavín, B3 - niacín, vitamín B5 - kyselina panthotenová, vitamín B6, B6 - kyselina listová, vitamín C, vitamín E, vitamín K1
  • Tryptofan: V tele sa premieňa na serotonín, ktorý je kľúčovým neurotransmiterom v tele a nazýva sa tiež hormón šťastia. Je známy tým, že potláča chuť na sladké. Je nutný pre normálny vývoj detí a hrá svoju úlohu aj pri vývoji a funkcii mnohých orgánov
  • Anandamid (arachidonoylethanolamid; AEA): je neurotransmiter, ktorý sa viaže na kanabinoidné receptory. Jeho názov je odvodený zo sanskritského slova ananda, čo znamená „blaženosť“ či „dokonalé šťastie“ a slova amid, ktoré vyjadruje chemickú podstatu tejto látky.
  • Polyfenoly: Kakao obsahuje približne 6–8 % polyfenolov, ktoré sú sami o sebe „zázračnou“ medicínou v rastlinnom svete. Sú významnými antioxidantmi a z tých významne zastúpených v kakau patria najmä: katechín, flavonol, antokyany a prokyanidíny.

Výživové hodnoty kakaa:

Kakao je takmer dokonalá a kompletná potravina pokiaľ vztiahneme jej výživové hodnoty na kalórie. Tu ponúkame orientačné výživové hodnoty v 100 g pravého ceremoniálneho kakaa:

  • Energie 1000 - 1500 kJ
  • Proteín 18-19 g
  • Tuky 20-25 g
  • Cukry
    • Vláknina 25-3 5g
    • Jednoduché cukry 1-2 g
    • Stráviteľné cukry 10-20 g
  • Minerály
    • Vápnik 100-180 mg
    • Fosfor 750-1000 mg
    • Železo 10-15 mg
    • Horčík 500-600 mg
    • Meď 4-6 mg
    • Zinok 5-10 mg
    • Draslík 1500-2000 mg
    • Mangán 3-5 mg
    • Selén 15-20 ug
  • Vitamíny: skupiny A, B1, B2, B5, B6, K1
  • Iné:
    • Polyfenoly 7-18 g
    • Theobromín 2-3 g
    • Kofeín 0,1 g
    • Cholesterol 0g

Theobromín má blahodárny vplyv na nervovú sústavu

Vplyv theobromínu na pamäť:

V prefrontálnom kortexe, čo je evolučne najnovšia časť mozgu, je u ľudí s Alzheimerovým ochorením alebo s inak poškodenou pamäťou vplyvom prirodzeného starnutia vyššia koncentrácia adenozínových receptorov. Vedecké štúdie preukázali, že s pomocou blokátorov týchto receptorov, teda theobromínu alebo kofeínu, je možné znížiť negatívne účinky starnutia na pamäť.

Vplyv theobromínu na stres:

V hipokampe, oblasti mozgu, ktorá má dôležitú úlohu pre pamäť, sa nachádzajú glukokortikoidové receptory snímajúce stresové hormóny, ako napr. kortizol. Zaujímavým faktom je, že vplyvom starnutia tieto receptory strácajú svoje schopnosti reagovať na stresové hormóny a teda strácajú schopnosť informovať telo na ich prítomnosť. To v dôsledku znamená, že telo v takejto situácii pokračuje s produkciou stresových hormónov a predlžuje sa tak stresová reakcia. Bolo zistené, že pri konzumácii theobromínu, ktorý adenozínové receptory blokuje, sa postupne obnovuje citlivosť glukokortikoidových receptorov v hipokampe na stresové hormóny, a tým sa výrazne skracuje stresová reakcia, resp. rýchlejšie odchádza. Z toho vyplýva, že pri dlhodobej konzumácii kofeínu a theobromínu sa nám zlepšuje reakcia na stres, takže sa nám rýchlejšie znižuje hladina stresových hormónov (kortizolu) po stresovej situácii.

Vplyv theobromínu na centrálny nervový systém (CNS):

Základné vlastnosti theobromínu

Kofeín prítomný v káve a kolových nápojoch je celosvetovo veľmi konzumovaný. Dôvod takej vysokej spotreby súvisí najmä s potrebou mentálnej a fyzickej stimulácie. Benefity konzumácie kofeínu sú pomerne pestré, od jednoduchého zvýšenia bdelosti až po zníženie rizika neurodegeneratívnych ochorení. Kakao obsahuje pomerne málo kofeínu a v množstve, ktoré pravdepodobne nestačí na aktiváciu nervových mechanizmov tak, ako sa to deje pri pití kávy. Kakao má však zvýšené koncentrácie už spomínaného a chemicky podobného theobromínu. Účinky theobromínu sú zatiaľ menej preskúmané ako účinky kofeínu, ale napriek tomu už z vedeckých štúdií vieme, že táto látka má zrejmé pozitívne účinky na ľudské zdravie. Theobromín v kakau má prínosy odvodené od metylxantínu, teda čiastočne podobné s kofeínom, ale bez vedľajších účinkov známych u kofeínu (prílišná stimulácia).

Receptory kofeínu, theobromínu a adenosinu

Hlavné farmakologické účinky kofeínu, z veľkej časti kvôli jeho štruktúrnej podobnosti s molekulou adenozínu, zahŕňajú práve blokovanie adenozínových receptorov. Tieto primárne účinky vedú k dobre popísaným fyziologickým účinkom kofeínu ako stimulantu CNS. Navyše kofeín môže v tele vykonávať ďalšie procesy, ako je relaxácia hladkých svalov alebo stimulácia diurézy a kontrakcií srdcového svalu. Kofeín je metabolizovaný hlavne v pečeni a je zaujímavé, že jedným z jeho metabolitov je aj teobromín.

Ako metylxantíny, sú kofeín aj teobromín blokátormi adenozínových receptorov, čo sú receptory, ktoré snímajú prítomnosť adenozínu. Adenozín je metabolit a silný neuroregulátor v CNS.

Ceremoniálne kakao má najvyšší obsah prospešných látok

Najvyšší obsah vyššie spomínaných látok nájdeme všeobecne v tmavých a menej spracovaných čokoládach. Najviac teda v horkých 70 % a viac percentných Bean to Bar čokoládach a v čistom 100 % kakau, respektíve v 100 % kakaovej hmote. Také nealkalizované kakao, z ktorého nebolo nič odobraté ani do neho nebolo nič pridané, má zďaleka najvyšší obsah zdraviu prospešných látok a je právom považované za superfood, či v reči dávnych Mayov a Olmekov za pokrm bohov.

Ceremoniálne kakao ponúkame v našom obchodíku