História kakaa: od Olmékov, Mayov a Aztékov až po dnešnú čokoládu a 100 % kakao Kakao v mayskej a aztéckej mytológii Starí Mayovia verili, že kakao objavili bohovia vo vnútri hory, spolu s ďalšou posvätnou potravinou, kukuricou. Popol Vuh, mayský príbeh o stvorení rozpráva, ako bohyňa Ixmucané stvorila ľudí z kukurice a potom hrdina Hunahpú priniesol Mayom kakao a stal sa slnkom. &nb...
O Kakau
Keď sa povie kakao: poďme si vyjasniť pojmy Slovo kakao si každý vykladá inak Kakao. Väčšina ľudí si zrejme predstaví odtučnený, alkalizovaný kakaový prášok, často holandské kakao alebo dokonca Granko, ktoré s kakaom naozaj nemá veľa spoločného. Nie je kakao ako kakao. V kvalite kakaa sú priepastné rozdiely, dané odrodou kakaa, spôsobom pestovania a spracovania. &nbs...
Odkiaľ pochádza kakao, ako rastie a jeho odrody Odkiaľ pochádza kakao a kde všade sa dnes pestuje © World Cocoa Foundation Kakao historicky pochádza zo Strednej a Južnej Ameriky a je úzko prepojené s kultúrou Olmékov, Mayov a Aztékov. Odtiaľto sa postupne rozšírilo do ďalších oblastí tropického pásma. Jeho „zóna 20/20“ je 20 ° zemepisnej šírky na sever a na juh od rovníka, t...
Odrody kakaovníka a ich špecifiká Rozlišujeme štyri hlavné odrody kakaa: Forastero, Criollo, Trinitario, Arriba National © casadecampoliving Forastero Forastero (v španielčine znamená „cudzinec“) je komerčne najrozšírenejšiou odrodou, tvorí až 85 % svetovej produkcie kakaa. Je to výnosná odroda odolná proti plesniam a chorobám a zároveň menej náročná na kvalitu pôdy. Pôvodne p...
Spracovanie kakaa: Cesta od rastlinky až po čokoládu Zber Plody stromu kakaovníka, kakaové struky zberajú farmári buď mačetou, alebo špeciálnym nožom na dlhej tyči. Pri zbere je dôležitá ostrosť noža a čistota rezu, aby sa nepoškodilo miesto, kde struky prirastajú ku kmeňu, pretože z neho potom vyrastajú ďalšie kvety. Pre kvalitu kakaa je dôležité, aby boli bôby čo najskôr po zbere doprave...
Kakao pod mikroskopom: čo obsahuje a prečo je zdraviu prospešné Kakao obsahuje veľa cenných látok, zaraďte ho do svojho jedálnička, pretože: Má vysoký obsah antioxidantov (viac ako lesné ovocie alebo zelený čaj!) Dodáva telu dôležité minerály (železo, zinok, meď, horčík, vápnik, draslík) Je bohaté na zdravé tuky Má stimulujúce, energetizačné a harmonizačné účinky Podporuje konc...
História využívania kakaa pre jeho účinky Kakao a jeho konzumácia sa historicky datujú do dôb dávnych Olmékov a Mayov, pôvodné slovo „kakaw“ dnes teda „kakao“ je jedno z najstarších slov na svete, ktoré sa používajú dodnes. Odhaduje sa, že je cca 15 000 rokov staré. Na západ kakao priviezol až v 16. stor. Hernando Cortes, dobyvateľ Mexika, v ktorom vládol Montezuma. O Montezumovi bolo známe, že v...