Ako pripraviť ceremoniálne kakao

Na tejto stránke nájdete potrebné informácie, ktoré sa vám budú hodiť na prípravu vášho ceremoniálneho kakaa. Spísali sme pre vás základný postup, naše ďalšie odporúčania a tiež tipy na prípravu vlastnej voňavej šálky. Príprava kakaa môže byť veľmi kreatívny proces. Naštudujte si základné postupy, nechajte sa inšpirovať a určite objavíte svoje vlastné kombinácie. ღ

_1210314
Veronika a producentka ceremoniálneho kakaa na Kostarike

 

Odporúčame tiež ochutnať čistú chuť nášho kakaa rozšľahaného iba vo vode, bez ďalších ingrediencií. Ide naozaj o základný kakaový nápoj, ktorý vám umožní vnímať čistú chuť kakaa. Veríme, že je to najlepší spôsob ako spoznať kvalitu kakaovej pasty a každé kakao, ktoré ponúkame, si vždy pripravujeme iba čisté, v horúcej vode a bez ďalších prísad.

Stále viac z nás považuje kakao za vítanú alternatívu kávy alebo čaju pre vzácne chvíľky, kedy sa môžeme počas dňa zastaviť, či chvíle, keď potrebujeme podporiť náš kreatívny „flow“. Najväčšie benefity kakaa pocítite pri pravidelnej a vedomej konzumácii.   Ak začínate s ceremoniálnym kakaom, postupujte podľa tohto návodu:

1. Pripravte si kakaovú hmotu v cCeremoniálnej kvalite

Rozhodnite sa, aký silný nápoj si chcete pripraviť a na aký účel. Kus kakaa nakrájajte na menšie kúsky, aby sa dobre rozpustilo. Pre ľahšiu prípravu alebo na cesty vyskúšajte kakao vo forme hobliniek alebo kvapiek, ľahko tak odmeriate množstvo a nebudete ani potrebovať dosku alebo nôž. Každý sme inak citlivý, ale vo všeobecnosti odporúčame na jednu šálku 200 ml nasledujúce množstvá:

  • 10 – 20 g: slabší kakaový nápoj ako alternatíva kávy alebo čaju, na každodenné pitie
  • 20 – 30 g: stredná ceremoniálna dávka
  • 30 – 50 g: silná ceremoniálna dávka

2. Okorenenie kakaa

Kakaový nápoj môžete okoreniť vhodným korením a bylinkami. Tradične používaným korením, ktoré používali do ceremoniálneho kakaa už dávni Mayovia je chilli, avšak pri dochutení vašej šálky ceremoniálneho kakaa, sa otvára priestor pre vašu kreativitu. Použite niektoré z týchto korenín, bylín a medicinálnych húb:

Korenie

  • chilli
  • škorica
  • kardamón
  • zázvor
  • kurkuma
  • aníz
  • muškátový oriešok

Pridajte buď jeden druh korenia alebo kombináciu, dovoľte si experimentovať a nájdite si kombináciu ktorá vyhovuje práve vám. Vaša šálka ceremoniálneho kakaa bude rovnako jedinečná.

Byliny

Výborné byliny do kakaa sú:

  • Maca
  • Lucuma
  • Moringa
  • Ashwagandha
  • Shatawari

Medicinálne huby

  • prášok z huby reishi
  • prášok z huby cordyceps

3. Kakao zalejte horúcou vodou

Potrebné množstvo vložte do hrnčeka alebo kanvičky, zalejte horúcou vodou alebo rastlinným mliekom. Ideálna teplota vody je 70-80 °C, kakao sa krásne rozpustí. Kakao nikdy nevaríme ani nezalievame vriacou vodou. Aby sa zachovali cenné látky v kakau, voda by nemala presiahnuť 80 °C. A samozrejme, najlepšia voda na prípravu kakaa je pramenitá voda zo studničky.

4. Pridajte rastlinné mlieko

Pre jemnú a vláčnu chuť pridajte trochu kokosového mlieka, lyžičku kokosového oleja alebo rastlinné mlieko (ovsené, mandľové, ryžové) v ľubovoľnom pomere k vode. Nápoj môžete taktiež pripraviť len z rastlinného mlieka, bez vody. Dôležité je pamätať na to, že ceremoniálne kakao nie je vhodné kombinovať s kravským mliekom, ktoré znižuje jeho blahodarné účinky.

5. Kakao doslaďte podľa svojej chuti

Na dosladenie použite niektoré z nasledujúcich sladidiel:

  • med
  • agávový sirup
  • javorový sirup
  • kokosový cukor
  • kokosový nektár

6. Kakao dobre rozmiešajte

Teraz máte kakao s horúcou vodou a prípadne s vašim obľúbeným sladidlom a mliekom v kanvici alebo hrnci a starostlivo ho rozmiešajte a našľahajte. Je to proces, ktorý môže byť malou meditáciou, venujte mu starostlivú pozornosť. Je to tiež vhodný čas na vloženie zámeru, s ktorým kakao pripravujete a hodláte piť.

Lahodné kakao má krémovú konzistenciu a je krásne napenené. Na našľahanie použite elektrický ručný penič mlieka, ktorý zoženiete v domácich potrebách alebo v IKEA, alebo obyčajnú nerezovú šľahaciu metličku. Kakao môžete tiež rozmixovať mixérom, najmä ak pripravujete viac porcií.

Tip na tradičné šľahanie a napenenie kakaa:

Šľahanie pomocou habarky Molinillo:

V Strednej Amerike sa používa Molinillo, ručná drevená habarka, ktorou sa kakao v hrnci krásne rozmieša a zároveň napení.

Pôvodná príprava kakaa z dôb starých Mayov:

Našľahaný nápoj pili už dávni Mayovia. Získavali ho dlhým prelievaním kakaa z výšky, z misky do misky, tak, aby sa kakao vo vode súčasne rozpustilo a prevzdušnilo zároveň. Kakao tak plne rozvinie svoju chuť a vôňu. ღ

7. Kakao podávajte v šálke

Na ceremoniálne kakao je dobré mať vyhradenú šálku, ktorú používate len na kakao. Hotové ceremoniálne kakao si nalejte do svojho hrnčeka a ak chcete ešte ho ozdobte jedlými kvetmi alebo práškom z okvetných lístkov ruže.

8. Vyhraďte si čas

Kakao je silná medicína, ktorá vám pri vedomom pití a stanovení vášho zámeru môže pomôcť na vašej ceste. Neponáhľajte sa, spočiňte, a užite si vzácny čas, ktorý máte pri pití kakaa pre seba. Prajeme vám, nech je pre vás každý deň malou ceremóniou.