„Kakao otvára dvere. Je na Tebe, či do nich vstúpiš.“ (Keith Wilson)
Pestovanie a zber ceremoniálneho kakaa v Guatemale
Čo je kakao ceremoniálnej kvality?
Kakao, ktoré je označované ako kakao ceremoniálnej kvality (Ceremonial grade cacao) je kakaová hmota, z transparentných zdrojov od farmárov, ktorí s kakaom tradične zachádzajú ako s posvätnou rastlinou, od semienka až po konečné mletie bôbov do podoby kakaovej hmoty ⁃ kusu kakaa. Produkt, kedy sú bôby vysokej kvality a vysokého obsahu výživových a aktívnych látok takto šetrne a vedome spracované, sa nazýva kakao ceremoniálnej kvality (ceremonial grade cacao). Je vhodné na rituálne použitie, od vašej každodennej rannej či večernej rituálnej šálky kakaa až po skupinové kakaové ceremónie. V našom obchodíku sa špecializujeme práve na ceremoniálne kakao ktoré je našou vášňou a radosťou. Ponúkame pravé kakao v ceremoniálnej kvalite z 5 krajín a v 3 formách spracovania:
- Ceremoniálne kakao z Guatemaly vo forme bloku (jedného kusu)
- Ceremoniálne kakao z Guatemaly vo forme hobliniek
- Ceremoniálne kakao z Kostariky vo forme kociek
- Ceremoniálne kakao z Peru vo forme bloku
- Ceremoniálne kakao z Peru vo forme kvapiek
- Ceremoniálne kakao z Bali vo forme bloku (jedného kusu)
- Ceremoniálne kakao z Ekvádoru vo forme bloku (jedného kusu)
Vieme že si často chcete porovnať chute kakaa, preto sme pre vás pripravili aj ochutnávkové sady:
- Ochutnávková sada 4 Krajiny obsahuje 4 vzorky kakaa z rôznych krajín.
- Ochutnávková sada 4 Guatemaly obsahuje 4 vzorky identického kakaa, z rovnakých stromov a rovnakej farmy, ktoré sú odlišne pražené a mleté a vy môžete zotrvať v úžase, ako zmena spracovania dokáže zmeniť chuť kakaa.
Ako sa vyrába 100 % čisté ceremoniálne kakao?
Po zbere sa kakaové bôby vylúpnu z bielej dužiny plodu (struku) kakaovníka a najprv prechádzajú niekoľkodennou fermentáciou. Je to prirodzený proces, počas ktorého sa intenzívne horko-kyslá chuť bôbov mení na čokoládovú. Fermentované bôby sa premyjú, usušia na slnku, a prejdú ľahkým pražením tak, aby sa zachovalo čo najviac cenných látok. V prípade raw kakaa z našej ponuky je praženie vynechané, a teploty pri fermentácii a sušení kontrolované, aby nepresiahli 45 °C. Potom je kakao namleté na mlynoch medzi žulovými kameňmi. Proces mletia trvá 1-3 dni, podľa toho, akú jemnú hmotu chceme docieliť. Potom sa pasta nechá stuhnúť do podoby „kusu kakaa“, tak, ako ho môžete nájsť v našom obchodíku, popr. sa potom nastrúha do podoby hobliniek. Nič nie je pridané, nič ubraté: tým sa tiež líši od bežne dostupného kakaa „holandského typu“, ktoré prechádza silným pražením za vysokých teplôt, alkalizáciou a potom ďalším spracovaním na výrobu čokolády, alebo od kakaového prášku (hoci aj raw), ktorý sa získava z kakaovej hmoty oddelením cenného kakaového masla, pričom sa strácajú benefity kakaového bôbu ako celku. Rituálne kakao obsahuje priemerne okolo 50 % kakaového masla.
Prečo je ceremoniálne kakao lepšie ako kakaový prášok a v čom je rozdiel?
Ceremoniálne kakao (kakaová hmota) sú rozomleté kakaové bôby, čistý a priamy produkt, kde zostáva zachovaný celý potenciál bôbu: výživové a aktívne látky aj všetky hodnotné tuky, kakaové maslo. Kakaové bôby sú semená stromu kakaovníka, Theobroma cacao (Theobroma znamená v gréčtine pokrm bohov). V tejto čistej podobe sú jednou z najkomplexnejších potravín vôbec, právom považovanou za superfood. Starí Mayovia a Aztékovia tradične kakao spracovávali na nápoj, ktorý má stimulujúce a harmonizačné účinky, a dnes sa ich odkaz medicíny pravého čistého kakaa vo veľkej miere šíri Európou.
Naše kakao pochádza z transparentných zdrojov od farmárov, kde sa s ním tradične zaobchádza ako s posvätnou rastlinou, od semienka až po konečné mletie bôbov do podoby kakaovej hmoty, kusu kakaa. Produkt, kedy sú bôby vysokej kvality a vysokého obsahu výživových a aktívnych látok takto šetrne a vedome spracované, je nazývaný kakao ceremoniálnej kvality (ceremonial grade cacao) a je vhodný na rituálne použitie. A ako v každom vzťahu, aj tu platí, že čím viac pozornosti sa kakau venuje, tým viac môžeme získať späť, či už sa jedná o pestovanie a spracovanie bôbov na farme, balenie a odosielanie kakaa, alebo samotnú prípravu nápoja.
Ide teda o čisté 100 % kakao, nealkalizované, bez akýchkoľvek ďalších pridaných látok, prímesí, sladidiel alebo tukov. Kakao tejto kvality má prirodzene kakaovo intenzívnu chuť, s množstvom chuťových nuáns, ktoré závisia na mieste pestovania, odrode, spôsobe fermentácie a pokiaľ je pražené, tak na miere praženia. V našej ponuke nájdete pražené aj raw nepražené kakao.
Je ceremoniálne kakao vždy RAW?
Za „raw“ sa považuje potravina, pri spracovaní ktorej nepresiahnu teploty 42-45 °C. Kakao však rastie a je spracovávané v tropických krajinách a je pravdepodobné, že už pri procese fermentácie a následnom sušení na slnku teploty presahujú 40-50 °C. Sú to prirodzené procesy, zásadné pre kvalitu, chuť a stabilitu produktu. V našej ponuke nájdete kakao, ktoré je zľahka a šetrne pražené (a teda nezodpovedá kritériám RAW), a tiež RAW kakao (Raw Guatemala, Raw Peru), kedy je proces praženia úplne vynechaný, a teploty pri fermentácii a sušení sú prísne kontrolované, aby nepresiahli 45 °C. Štúdie o obsahu antioxidantov a ďalších cenných látok v raw/„neraw“ kakau nie sú jednotné, niektoré dokonca tvrdia, že pri spracovaní kakaa za vyššej teploty (pri príprave nápoja okolo 70 °C) sú látky v kakau lepšie stráviteľné. Tak či tak, my v KusKakaa máme radi teplé kakaové nápoje, ale do smoothie alebo na posypanie dezertov používame naše raw druhy kakaa.
Bio kvalita kakaa
Označenie BIO nesú kakaové produkty z bôbov z certifikovaného ekologického poľnohospodárstva. Všetko kakao, ktoré ponúkame pochádza z ekologického poľnohospodárstva. Kakao, ktoré ponúkame je pestované udržateľným spôsobom a bez pesticídov. Naše kakao Peru a Ekvádor má bio certifikáciu, kakao Bali je v procese čakania na bio certifikáciu, a kakao Guatemala síce certifikáciu nemá, ale pochádza z permakultúrnej farmy, ktorej súčasťou je vzdelávacie centrum a farmár, s ktorým sme v priamom kontakte, stojí za jeho 100 % kvalitou.
Prečo je dobré kakao pravidelne konzumovať?
- Obsahuje vysoký obsah antioxidantov (viac ako lesné ovocie alebo zelený čaj!)
- Dodáva telu dôležité minerály (železo, zinok, meď, horčík, vápnik, draslík)
- Je bohaté na zdravé tuky
- Má stimulujúce, energetizačné a harmonizačné účinky
- Podporuje koncentráciu a kreativitu
- Pôsobí ako prírodné antidepresívum
- Pôsobí afrodiziakálne
- Môže zmierniť príznaky PMS a menštruačné bolesti
- Stimuluje prúdenie krvi
- Znižuje vysoký krvný tlak
- Vďaka vysokému obsahu horčíku uvoľňuje napätie v svaloch
Chemické vzorce najdôležitejších látok obsiahnutých v kakau
Ako ceremoniálne kakao pôsobí na telo a myseľ?
Už ste určite počuli, a možno aj sami zistili, že kakao podporuje dobrú náladu, príjemné až extatické pocity. Prečo tomu tak je? Z chemického hľadiska obsahuje kakao rôzne zložky, ktoré majú priamy vplyv na náš mozog. Keď si dáte 100 % ceremoniálne kakao, vaše telo vytvára a prijíma: theobromín, serotonín, anandamid, fenyletylamín a ďalšie neurotransmitery. Neurotransmitery sú chemickí poslovia, ktorí hrajú v našom mozgu zásadnú úlohu. Kakao nám prináša pocity šťastia, reguluje našu náladu a znižuje stres, stimuluje motiváciu, sústredenie, energiu a produkciu „hormónov šťastia“ (porovnateľné s tým, keď sa zamilujeme, alebo máme sex). A to všetko zdravým spôsobom, ktorý je vyživujúci a nie vyčerpávajúci.
Keď ku kakau pristupujeme vedome, so zámerom, môže nám pomôcť dostať sa „z hlavy do srdca“. Pomáha nášmu telu a mysli, aby boli prijímajúcejšie a otvorenejšie. Preto sa kakao používa ako pomocník pri kreatívnej práci, meditácii, duchovnej praxi. Používame ho pri ceremóniách, meditácii, tanci, speve, terapiách, tvorení, pri stretnutiach. Kakao môžete piť každý deň ako súčasť svojich osobných rituálov, napr. pri stanovení svojich denných zámerov, alebo kedykoľvek vás to zavolá. Väčšina ľudí vníma účinky rituálneho kakaa ako uzemňujúce, prejasňujúce a otvárajúce, energetizujúce a zároveň ukľudňujúce.
Podívajme sa na prospešné látky v kakau podrobnejšie:
Theobromín
Theobromín je horký alkaloid zodpovedný za stimulačné účinky kakaa. V našom kakau ceremoniálnej kvality je obsiahnutý vo väčších koncentráciách, v menšej miere sa vyskytuje napríklad aj v týchto rastlinách: guarana, yerba maté, wayusa. Po strome kakaovníka (theobroma cacao) nesie aj svoje meno. Z hľadiska molekulárneho zloženia je podobný kofeínu (chemicky patrí do rovnakej triedy metylxantínov). Aj kakao obsahuje kofeín, ale v malom množstve. Theobromín má mierne stimulačné a uzemňujúce účinky, na rozdiel od kofeínu má dlhšie trvajúci a jemnejší efekt, bez prudkého vrcholu a poklesu. Uvádza sa, že jeho stimulačné účinky sú v porovnaní s kofeínom štvrtinové. Na energetickej úrovni kakao otvára srdce a prehlbuje pocity vďačnosti, lásky, blaženosti. Na fyzickej úrovni tento proces podporuje práve theobromín. Stimuluje kardiovaskulárny systém (na rozdiel od kofeínu, ktorý stimuluje nervový systém). Rozširuje cievy a zvyšuje tak prietok krvi až o 30 %, čo zlepšuje vstrebávanie ďalších hodnotných látok a živín, ktoré sú v kakau bohato zastúpené. Preto sa tiež odporúča kombinovať kakao s ďalšími bylinami, aktívnymi hubami a superpotravinami, telo z nich má ešte väčší úžitok. Theobromín silne aktivuje srdce a telo, uvoľňuje svaly a vytvára tak prostredie na transformáciu (zvlášť pri dávkach 30-40 g kakaa, ktoré sa používajú pri ceremóniách). Rozširuje aj priedušky a pomáha tak pri akútnych virózach a chronických dýchacích ťažkostiach (astma). Stimuluje niektoré časti nervovej sústavy, podporuje sústredenie, koncentráciu a zároveň pocity kľudu a pohody.
Anandamid – „Molekula blaženosti“
Názov pochádza zo sanskrtu, kde slovo ananda znamená blaženosť. Anandamid sa v tele (v mozgu) prirodzene vytvára pri dychových technikách (jóga, Wim Hof) a pri fyzickom aeróbnom cvičení - spôsobuje ten extatický pocit po dlhom behu, ktorý je známy ako „runners high“. Kakao je snáď jediná potravina, ktorá endogénny kanabinoid anandamid obsahuje a môže ho telu dodávať. Anandamid pôsobí proti depresiám, podporuje pocity šťastia a eufórie, tvorbu nervových buniek, pamäť, ovplyvňuje vnímanie bolesti a podporuje chuť do jedla. Anandamid je prvý z endokanabinoidov, ktorý bol v roku 1992 opísaný a pomenovaný vďaka prispeniu českého chemika Lumíra Hanuša.
Vysoký obsah antioxidantov
Kakao má jednu z najvyšších hodnôt na stupnici ORAC, ktorá sa používa na meranie obsahu antioxidantov v potravinách. Je priamo nabité antioxidantmi. Patria medzi ne aj flavonoidy, vďaka ktorým má kakao horkú chuť. Kakao chráni naše srdcia a kardiovaskulárny systém. Je dobré na pružnosť našich krvných ciev a zvyšuje prietok krvi v celom tele vrátane nášho mozgu.
Bohaté na minerály
Kakao obsahuje široké spektrum minerálov zásadných pre naše plné zdravie: horčík, železo, draslík, zinok, meď, vápnik, selén, fosfor a mangán a síru. Horčík, alkalický minerál dôležitý na detoxikáciu, potrebuje každá naša bunka, a všeobecne je najviac nedostatkovým minerálom, najmä u žien. Žiadna iná potravina neobsahuje toľko horčíka ako čisté kakao. Podporuje naše srdce, uvoľňuje svaly a stimuluje mozgové funkcie. Síra, ktorá je v kakau tiež bohato obsiahnutá, podporuje tvorbu a obnovu kolagénu a keratínu potrebných pre zdravý rast vlasov, nechtov a kože.
Kakaové maslo - zdroj hodnotných tukov
Zhruba 50 % hmotnosti kakaovej hmoty tvorí kakaové maslo, ktoré je pre naše telo zdrojom zdravých tukov. Mnohé živiny, aby sa mohli v tele dobre vstrebať, sa potrebujú nadviazať na tieto tuky. Preto je tak zásadný rozdiel medzi kakaovým práškom, kde je kakaové maslo oddelené a kusom ceremoniálneho kakaa, ktoré je veľmi komplexnou potravinou.
Pozitívny vplyv na náladu, sústredenie a kreativitu
Kakao má pozitívny vplyv na našu náladu a na funkciu nášho mozgu, znižuje stres, zvyšuje naše sústredenie, energiu a dostáva nás do tvorivého „flow“. Zvyšuje naše libido, eliminuje stavy úzkosti a môže byť dobrým pomocníkom aj pri stavoch depresie.
„Príroda nikdy nekoncentrovala také bohatstvo hodnotnej výživy do tak malého priestoru ako v kakaových bôboch.“
(Alexander von Humboldt)
Posvätnosť kakaa v mayskej a aztéckej histórii
Starí Mayovia verili, že kakao bolo objavené bohmi vo vnútri hory, spolu s ďalšími posvätnými potravinami (ako kukurica). Hlavný hrdina mayského príbehu o stvorení (Popol Vuh), priniesol Mayom kakao po tom, čo Ixmucan stvorila ľudí z kukurice. Potom sa Hunahpú stal slnkom.
Aztécka tradícia rozpráva o Quetzalcoatlovi, operenom hadovi, ktorý vraj starešinom priniesol spirituálne učenie. Z neba, z miesta, kde žili bohovia, im zniesol dva dary: kakao a kukuricu a zároveň ich naučil, ako tieto rastliny pestovať. Kakao, kukurica, oheň a voda boli pre Aztékov obzvlášť posvätnými, pretože podľa tradície práve z nich bolo ľudstvo stvorené a boli ľuďom dané, aby ich pestovali a používali pre ďalší rozvoj života a kultúry.
Z lingvistického hľadiska slovo kakao pochádza z mayského slova „kakaw“, čo znamená „matka kakaovník“. Slovo čokoláda vzniklo z „chocol’ha“ (nápoj), pričom sloveso „chokola’j“ znamená „piť chocol’ha spoločne“.
História ceremoniálneho kakaa - posvätný nápoj bohov
Kakao bolo cenené ako posvätný nápoj oveľa, oveľa skôr, než vznikla čokoláda tak, ako ju poznáme dnes. Prvou civilizáciou, u ktorej máme archeologicky doložené zmienky o kakau, boli starí Olmékovia na území dnešného Mexika pred 3.500 rokmi. Potom túto tradíciu prevzali Mayovia a Aztékovia. Môžeme sa len domnievať, ako Olmékovia, Mayovia a Aztékovia kakao vnímali a čo pre nich skutočne znamenalo, pretože to nemáme v dnešnej spoločnosti a kultúre k čomu prirovnať, nemáme žiadnu zdieľanú vec, ktorá by niesla podobnú dôležitosť a zároveň všestrannosť použitia ako kakao pre tieto starovekej kultúry. Isté je, že pre nich kakao znamenalo mnoho. Na dochovaných umeleckých dielach nájdeme časté vyobrazenia, ako si dvaja bohovia vymieňajú kakao ako výraz dobrej vôle a priateľstva. Kakaovník bol vyobrazovaný ako strom, ktorý drží svet, nesie kvality stability a výživy, hojnosti. Kakao hralo zásadnú úlohu a po tisíce rokov bolo v týchto civilizáciách považované za posvätné. Uctievali kakaového bôžika, a kakao považovali za dar od bohov. Kakaové bôby používali ako cennú komoditu pre výmenný obchod a dokonca ako platidlo, okrem vzácneho jadeitu a peria. A v neposlednom rade bolo kakao hodnotnou, posvätnou rituálnou surovinou, z ktorej pripravovali rituálne nápoje, elixíry. Bolo súčasťou kakaových ceremónií, svadieb (bolo spájané s plodnosťou), krstov a ďalších dôležitých udalostí. Pri ceremóniách bolo používané miesto rituálnej krvi alebo spolu s ňou. Bolo súčasťou života aj smrti. Dávalo sa ako dar pri narodení dieťaťa. Niektorí mayskí cisári boli pochovávaní s nádobami kakaa po stranách okolo tela. Kakao, považované za „pokrm Bohov“ však nebolo zďaleka dostupné pre každého! Kakaové nápoje boli výsadou len tej najvyššej vrstvy spoločnosti - šamanov, cisára a jeho hostí a rodiny, a ako odmena po bitke pre významných bojovníkov.
Recept na ceremoniálne kakao: tradičný mayský nápoj Bohov
- 30 g ceremoniálneho kakaa
- agávový sirup alebo med
- chilli prášok
- vanilkový lusk alebo vanilkový prášok
Tento tradičný nápoj nie je taký sladký ako horúca čokoláda tak, ako ju bežne poznáme dnes. Mayovia tradične používali na výrobu kakaového nápoja čistú kakaovú hmotu, t.j. kakao vo forme, akú ponúkame v našom e-shope, korenie (chilli, vanilku, kardamón a ďalšie), byliny a kvety a nápoj sladili iba ľahko, aby stále dominovala silná chuť kakaa, bylín a korenia. Pri príprave zmiešali všetky suroviny s vodou, a opakovaným prelievaním z jednej misky do druhej dosiahli krémový a napenený nápoj, ktorý bol servírovaný teplý alebo studený pri rituáloch, so zámerom liečenia a prepojenia sa s posvätnom. Táto tradícia je stále živá v niektorých domorodých amerických kultúrach ako dôležitá súčasť ceremónií.
Aztékovia vraj pili kakao studené, nesladené, zahustené kukuričnou múkou, korenené chilli a vanilkou a sfarbené do červena achiotom.