V zime 2022 sme sa vybrali za kakaom až do tropickej Kostariky. Kostarika je perla Karibiku, plná bujnej fauny a flóry a my sa tu chceme učiť, poznávať a objavovať svet miestneho kakaa. Chceme ochutnať a cítiť Kostarickú džungľu a miestne Kakaito, ktoré nesie jej esenciu, zemitú divokú silu, bujnosť a plodnosť. A hlavne chceme osobne preskúmať zdroje toho „naj“ Kostarického ceremoniálneho kakaa a „doviezť“ ho do Česka a na Slovensko.
Na juhu Kostariky sme spoznali kakaovú tradíciu kmeňa Bri Bri, ktorá sa odovzdáva po stáročia z generácie na generáciu a je stále živá. Pre Bri Bri je kakaovník posvätným stromom. Jeho drevo nikdy nepoužívajú ako palivo ani v stavebníctve. Kakao má v ich tradícii ženskú podstatu a preto je jeho príprava výhradne ženskou záležitosťou. Kakaa sa dotýkajú iba ženy: fermentované a sušené kakaové bôby upražia na kovovej panvici na ohni, rozomelú v ručnom mlynčeku na kakaovú pastu, spracujú do kakaových guličiek, z ktorých potom pripravia rituálny kakaový nápoj. Kakao tradične pijú len rozpustené vo vode, a bez pridania korenia, na rozdiel od koreneného kakaa, ktoré poznáme z mayskej tradície. Všetky domorodé ženy, ktorých sme sa pýtali na ich obľúbený spôsob prípravy kakaového nápoja, nám potvrdili, že najradšej ho pijú čisté s vodou.
Ženy Bri Bri nás sprevádzali celým procesom prípravy kakaa. Obzvlášť som si užila tanec okolo ohňa pri pražení kakaa: Bôby sa po celý čas praženia miešajú dlhou drevenou tyčou, aby sa upražili rovnomerne. A tak tancujem, pohybujem sa spolu s dymom dookola okolo ohniska a miešam bôby. My sme pražili menšiu dávku na niekoľko šálok, ale keď je táto veľká panvica plná, praženie vraj trvá viac ako hodinu... krásna forma meditácie v pohybe!
Poznať, kedy sú bôby správne upražené, je fakt umenie. Zdalo sa mi, že som ich trochu prepražila, ale keď sa potom odstránili šupky, boli presne tak akurát. Bôby zmenia farbu a začnú praskať... a potom niekedy je ten pravý čas ich stiahnuť z ohňa a nasypať na drevený podnos, a nadhadzovať ich do vzduchu, aby sa zbavili šupiek, ktoré sú pre chuť nežiaduce (a tiež dosť prepražené). To nadhadzovanie mi samozrejme zo začiatku vôbec nešlo :-) Medzitým už sa na ohni ohrieva voda na náš kakaový nápoj. Až keď človek zakúsi celý ten proces, pozná, koľko je v každej šálke kakaa práce.
A potom tie lahodné plody našej „práce“: popíjať kakaový nápoj pri ohni, na ktorom sa bôby ešte pred chvíľou pražili, dýchať vlahý vzduch kostarickej džungle a rozprávať sa o kakau a o živote. Kakao sme pripravili tradične, iba rozpustením vo vode. K šálke kakaa sme dostali sladký banán opražený na ohni. Takto si kakao „dosladzujú“.
Bri Bri používajú vo svojom jazyku pre kakao názov „Tsuru“. Traduje sa, že Tsuru bola mladá žena, ktorá nezištne pohostila stvoriteľa vesmíru Sibö, keď jednej daždivej studenej noci prechádzal jej dedinou v podobe staršieho muža. Tsuru bola jediná, kto mu ponúkol jedlo a nocľah. Ako výraz vďačnosti ju Sibö premenil na kakaovníkový strom, aby bolo postarané o všetky ďalšie generácie... Ďakujeme, Tsuru <3