Kakao ako lahodné ovocie?!? Áno, ochutnávame ho práve na Kostarike, a je to skutočný poklad, plný chuti, živín, a vitamínov.
Čerstvé bôby vo vnútri kakaového struku sú obalené šťavnatou dužinou, ktorá svojim mixom tropických sladko-sviežo kyslých chutí pripomína mango, ananás a marakuju.
Pri klasickom spracovaní kakaa je cca 75 % dužiny odstránených, a len cca 25 % sa používa na fermentáciu. Bez dužiny by sa fermentácia nenaštartovala, vďaka nej sa množia tie správne fermentačné baktérie. V Strednej Amerike, od Mexika až po Peru, je čerstvá dužina tradične spracovávaná ako ovocie, vyrábajú z nej marmeládu a ďalšie produkty. Posledných niekoľko rokov sa táto tradícia obnovuje, a stále viac kakaových farmárov túto vzácnu surovinu spracováva namiesto toho, aby ju po otvorení struku a vybratí bôbov vyhodili, čo im tiež pomáha zaistiť lepší príjem. Na trhu sa tak objavujú čerstvé džúsy z kakaovej dužiny a čo nás zaujalo, sušená dužina sa dá použiť ako sladidlo do kakaa a pri výrobe čokolády! Tešíme sa, až takú čokoládu, sladenú iba kakaovou dužinou nájdeme a ochutnáme!
V našom obchodíku si najnovšie môžete kúpiť Ceremoniálne kakao z Kostariky. Tak dobrú chuť :)
Foto: Ochutnávame čerstvý kakaový bôb odrody Trinitario na Kostarike. © kuskakaa.cz,2022